Το Σχέδιο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Εύβοια. Ανακοίνωση ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.


Προκειμένου όλοι οι αιρετοί Α΄ & Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Φορείς και οι πολίτες, να έχουν μια πλήρη εικόνα για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, μετά την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και ιδιαίτερα τη ψήφιση του νέου ΕΣΔΑ, την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και των Τ.Σ των Δήμων παραθέτουμε την υπάρχουσα κατάσταση και τον σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των έργων καθώς και την πηγή χρηματοδότησής τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία οι ΦοΔΣΑ έχουν την αρμοδιότητα της προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, θαλάσσιας μεταφοράς ΑΣΑ, επεξεργασίας, ανάκτησης και διάθεσης των στερεών αποβλήτων, οι δε Δήμοι την αρμοδιότητα της αποκομιδής και του συνόλου των δράσεων διαλογής στη πηγή. (ανάπτυξη διακριτών ρευμάτων κάδων, ανακύκλωσης, πράσινα σημεία κ.α)
 Οι Περιφερειακοί ΦοΔΣΑ έχουν επιπλέον την αρμοδιότητα της εκπόνησης και παρακολούθηση καθώς και υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) σύμφωνα με το αρ. 35 του ν.4042/2012.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 3613/2007 οι Δήμοι δύναται να αναθέτουν στους ΦοΔΣΑ τη συλλογή και μεταφορά των στερεών  αποβλήτων τους. .
Με βάση το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τα έργα και οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων καθώς και ο σχεδιασμός έχουν, ανά Νομό και Δήμο, ως εξής :

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού  (21.083 κάτοικοι)

Σήμερα εναποθέτει τα σύμμεικτα απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας.
Η αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων και η μεταφορά στον ΧΥΤΑ γίνεται από τον Δήμο
Η αποκομιδή της ανακύκλωσης και η μεταφορά των προς ανακύκλωση υλικών, πραγματοποιείται από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε προς το ΚΔΑΥ Λαμίας.
Υπάρχει επίσης σχετικό αίτημα από το Δήμο ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα o ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε να παρέχει και υποστηρικτικές  υπηρεσίες πλύσης των κάδων και αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Ιστιαίας με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων (αντίστροφη όσμωση) καθώς και μονάδας διαλογής απορριμμάτων και μονάδας κομποστοποίησης.
Πηγή χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης προβλέπει την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού από την μονάδα διαλογής απορριμμάτων, την μονάδα κομποστοποίησης & τον ΧΥΤΥ Ιστιαίας.

Δήμος Λίμνης - Μαντουδίου – Αγίας Άννας  (12.045 κάτοικοι)

Σήμερα εναποθέτει τα σύμμεικτα  απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας.
Η αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων γίνεται από τον Δήμο.
Η μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων προς τον ΧΥΤΑ πραγματοποιείται από το ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ από τον ΣΜΑ Μαντουδίου, ο οποίος προβλέπεται να μετεγκατασταθεί σε ιδιόκτητο χώρο.
Πηγή χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Η αποκομιδή της ανακύκλωσης και η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, πραγματοποιείται από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε στο ΚΔΑΥ Λαμίας.
Υπάρχει επίσης σχετικό αίτημα από το Δήμο ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα o ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε να παρέχει και υποστηρικτικές υπηρεσίες πλύσης των κάδων και αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων.
Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης προβλέπει την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Λίμνης - Μαντουδίου – Αγίας Άννας από την μονάδα διαλογής απορριμμάτων, την μονάδα κομποστοποίησης & τον ΧΥΤΥ Ιστιαίας.

Δήμος Χαλκιδέων (102.223 κάτοικοι)

Σήμερα εναποθέτει τα σύμμεικτα απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας.
Η αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων και η μεταφορά στον ΧΥΤΑ, πραγματοποιείται από τον Δήμο.
Η αποκομιδή της ανακύκλωσης πραγματοποιείται από τον Δήμο και τα προς ανακύκλωση υλικά οδηγούνται στο ΚΔΑΥ Σχηματαρίου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή ΜΕΑ & ΧΥΤΥ με την τεχνολογία της μηχανικής διαλογής σύμμεικτων & προδιαλεγμένων απορριμμάτων, αναερόβιας – αερόβιας ζύμωσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και compost  και συνδιαχείριση των βιοστερεών. (λυματολάσπης)
Η ΜΕΑ & ο ΧΥΤΥ Χαλκίδας έχουν χαρακτηριστεί ως έργα πρώτης προτεραιότητας και ήδη έχει ενταχθεί η μελέτη ωρίμανσης αυτών των έργων (κυρίως μελέτη, ΑΕΠΟ, τεύχη δημοπράτησης) συνολικού ποσού 851.903,05 ευρώ. (ΑΔΑ : ΩΚΛΖ465ΧΙ8-ΟΛΣ)
Η μελέτη ωρίμανσης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος και προς το τέλος του 2018 να ενταχθεί το έργο και να δημοπρατηθεί.
Πηγή χρηματοδότησης από το Τομεακό πρόγραμμα-ΕΣΠΑ . (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)
Επιπλέον εντάχθηκε στο ΠΔΕ (ΑΔΑ: ΩΜΒΦ465ΧΙ8-ΤΩΓ) ο κινητός εξοπλισμός του ΧΥΤΑ Χαλκίδας προϋπολογισμού 1.229.212,20 ευρώ.
Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης προβλέπει την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων από την ΜΕΑ & τον ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων (18.800 κάτοικοι)

Σήμερα εναποθέτει τα σύμμεικτα απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας.
Η αποκομιδή σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και η μεταφόρτωση τους προς τον ΧΥΤΑ πραγματοποιείται από τον Δήμο, μέσω 2 ΣΜΑ.
Η αποκομιδή της ανακύκλωσης πραγματοποιείται από τον Δήμο και τα προς ανακύκλωση υλικά οδηγούνται στο ΚΔΑΥ Σχηματαρίου.
Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης προβλέπει την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων από την ΜΕΑ & τον ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Δήμος Ερέτριας (13.053 κάτοικοι)

Σήμερα εναποθέτει τα σύμμεικτα απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας.
Η αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων και η μεταφορά στον ΧΥΤΑ  πραγματοποιείται από τον Δήμο.
Η αποκομιδή της ανακύκλωσης πραγματοποιείται από τον Δήμο.
Η μεταφόρτωση των σύμμεικτων απορριμμάτων προς τον ΧΥΤΑ πραγματοποιείται από το ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ μέσω 1 ΣΜΑ.
Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε παρέχει επίσης υποστηρικτικές υπηρεσίες αποκομιδής των σύμμεικτων απορριμμάτων & ογκωδών αντικειμένων.
Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης προβλέπει την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Ερέτριας από την ΜΕΑ & τον ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Δήμος Κύμης – Αλιβερίου (28.437 κάτοικοι)

Σήμερα εναποθέτει το 50% των σύμμεικτων απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας και το 50% στον ΧΥΤΑ Θήβας, σύμφωνα με την ΚΥΑ 2693/111849, ΦΕΚ 1398/07/07.2015, Β.
Η αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων πραγματοποιείται από τον Δήμο και η μεταφόρτωση προς τους ΧΥΤΑ από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, μέσω 2 προσωρινών ΣΜΑ.
Με την ένταξη των έργων κατασκευής των μόνιμων 2 ΣΜΑ & 1 ΣΜΑΥ (ΑΔΑ Ψ8ΘΕ465ΧΙ8-ΚΓΓ) ξεκινά η δημοπράτηση για την κατασκευή των έργων.
Πηγή χρηματοδότησης από το Τομεακό πρόγραμμα-ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)
Η αποκομιδή της ανακύκλωσης πραγματοποιείται από τον Δήμο  και τα προς ανακύκλωση υλικά οδηγούνται στο ΚΔΑΥ Σχηματαρίου.
Η μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας προς το ΚΔΑΥ Σχηματαρίου θα πραγματοποιείται από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του ΣΜΑΥ.
Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης προβλέπει την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου από την ΜΕΑ & τον ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Δήμος Καρύστου (12.180 κάτοικοι)

Σήμερα διαθέτει ενεργό ΧΑΔΑ, ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα θα κλείσει και θα εναποθέτει το 50% των απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας και το 50% στον ΧΥΤΑ Θήβας, σύμφωνα με την ΚΥΑ 2693/111849, ΦΕΚ 1398/07/07.2015, Β.
Η αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων θα γίνεται από τον Δήμο ενώ η μεταφόρτωση θα πραγματοποιείται από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, μέσω του ΣΜΑ Καρύστου ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί και ως ΣΜΑΥ, ενώ εκκρεμεί ο εξοπλισμός μεταφοράς των απορριμμάτων.
Η αποκομιδή της ανακύκλωσης θα πραγματοποιείται από τον Δήμο και η μεταφόρτωση των προς ανακύκλωση υλικών θα πραγματοποιείται από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε στο ΚΔΑΥ Σχηματαρίου, μέσω του ΣΜΑΥ Καρύστου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την κατασκευή ενός επιπλέον ΣΜΑ στα Στύρα.
Πηγή χρηματοδότησης από το Τομεακό πρόγραμμα-ΕΣΠΑ. (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) & το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης προβλέπει την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Καρύστου από την ΜΕΑ & τον ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Δήμος Σκύρου  (2.994 κάτοικοι)

Σήμερα εναποθέτει τα σύμμεικτα απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Σκύρου.
Η αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων και η μεταφορά στον ΧΥΤΑ πραγματοποιείται από τον Δήμο.
Η αποκομιδή της ανακύκλωσης πραγματοποιείται από τον Δήμο και τα προς ανακύκλωση υλικά οδηγούνται στο ΚΔΑΥ Σχηματαρίου.

Το ΠΕΣΔΑ προβλέπει για την διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων την κατασκευή μονάδα κομποστοποίησης.

Σχόλια