Τι περιμένει η κοινωνία της Στερεάς από το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο;


Έχουν εξαγγελθεί και ήδη ξεκίνησαν από την Δυτική Μακεδονία τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια τα οποία διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για να βγει η χώρα από την κρίση και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη. Σκοπός των συνεδρίων αυτών είναι να κατατεθούν προτάσεις, να καταγραφούν προτεραιότητες και να εξαγγελθούν σημαντικά έργα στις κατά τόπους περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σε λίγες ημέρες και το 2ο στη σειρά Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Λαμία, για την Περιφέρειά μας τη Στερεά Ελλάδα.
Κανείς ασφαλώς δεν μπορεί να αρνηθεί τη χρησιμότητα αυτών των συναντήσεων, ιδίως όταν εντάσσονται στο πλαίσιο  της συγκεντρωτικής λειτουργίας του δεδομένου πολιτικού και διοικητικού συστήματος το οποίο από τη δεκαετία του ’90 έχει υποβαθμίσει και ουσιαστικά εξαφανίσει κάθε έννοια και δομή δημοκρατικού προγραμματισμού.
Πράγματι, στην Ελλάδα ο δημοκρατικός προγραμματισμός είναι άγνωστη ή ξεχασμένη έννοια και ξένη με την σύγχρονη πραγματικότητα θεσμική λειτουργία. Επί της ουσίας ουδέποτε υπήρξε ουσιαστικός αλλά τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί παντελώς.
Έτσι οι συναντήσεις αυτές έχουν την σημασία τους στο μέτρο που αποτελούν βήματα συνάντησης της Κυβέρνησης με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους των φορέων της περιφερειακής κοινωνίας. Κάθε βήμα διαλόγου είναι ευπρόσδεκτο και θετικό. Αλλά απέχει παρασάγγες από ένα δομημένο σύστημα δημοκρατικού προγραμματισμού μέσα από το οποίο η κάθε Περιφέρεια διαβουλεύεται και αποφασίζει για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο ασφαλώς των γενικών κατευθύνσεων που οφείλει να προσδιορίζει το επιτελικό κεντρικό κράτος.
Συνεπώς τα Αναπτυξιακά Συνέδρια δεν είναι βήματα δημοκρατικού προγραμματισμού ούτε εκφάνσεις μίας διαφορετικής σύλληψης της σχέσης κέντρου – περιφέρειας.
Σήμερα, σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος,  περισσότερο για ευκαιρίες αναζήτησης επικοινωνιακού πεδίου μοιάζουν ενόψει και τις ανασφάλειας που διέπει το πολιτικό προσωπικό τόσο της κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και  του περιφερειακού και τοπικού πολιτικού συστήματος.
Έτσι από το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που σε λίγα εικοσιτετράωρα θα συνέλθει στη Λαμία δεν περιμένουμε κάτι πολύ σημαντικό. Εξαγγελίες θα υπάρξουν, ίσως και καλές προθέσεις, όπως επίσης και αντιπολιτευτικές ευκαιρίες για όσους επενδύουν στην επικοινωνία και στον κενό πλην όμως ωραιοποιημένο πολιτικό λόγο αλλά επί της ουσίας τίποτε διαφορετικό. Ήδη σημερινά κυριακάτικα φύλλα προοιωνίζουν.
Άντε να θυμηθούμε πάλι ότι αδικούμαστε και να ανταλλαχθούν εκατέρωθεν ευχολόγια, άντε να αναπτερωθούν ελπίδες ότι κάποιες εξαγγελίες θα επαναληφθούν αλλά και μετά το πέρας του Συνεδρίου το «Κράτος των Αθηνών» θα συνεχίσει την πορεία του και το «περιφερειακό κράτος» την εκδρομή του…

Όσο για τον προσδιορισμό των παραμέτρων του νέου παραγωγικού μοντέλου που συνοδεύει τις προσδοκίες ορισμένων, αυτός δεν είναι υπόθεση εξαγγελιών και ωραία γραμμένων ομιλιών, βερμπαλισμοί πληρωμένων πρωτοσέλιδων αλλά διεργασία που ανοίγει και ολοκληρώνεται στην περιφερειακή κοινωνία των πολιτών, στους παραγωγικούς φορείς και τις κοινωνικές δυνάμεις, διεργασία με απαιτούμενο χρόνο, ανοικτή διαβούλευση και οργάνωση συμμετοχικών βημάτων παντού. Εκεί είναι το γήπεδο εξάλλου της διαμόρφωσης των κατευθύνσεων παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με τους πολίτες και τη κοινωνία συμμέτοχους και όχι απλούς χειροκροτητές και ψηφοφόρους.

Σχόλια