Να καταργηθεί ο Ο.Λ.Ν.Ε.


Σχόλιο του Δημήτρη Κατσούλη
Γύρω από τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας Α.Ε. (στο εξής: ΟΛΝΕ) γίνεται πολλή συζήτηση τελευταία. Προσπερνώντας την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων νομίζω ότι αξίζει να επισημανθούν τα ακόλουθα:

Ο ΟΛΝΕ ως κρατική εταιρία είναι φέουδο της εκάστοτε Κυβέρνησης και επειδή το κράτος είναι απόλυτα συγκεντρωτικό και αντιστοιχίζεται στην συγκεντρωτική δομή του κομματικού συστήματος το κρατικό φέουδο γίνεται και κομματικό φέουδο, ενίοτε και φέουδο ορισμένων μόνο φατριών του κομματικού κατεστημένου. Αυτός είναι ο μόνος λόγος ύπαρξης του ΟΛΝΕ, κάτι σαν μοιραία εξέλιξη.
Η ουσία βρίσκεται αλλού.
Η ύπαρξη φορέων όπως ο ΟΛΝΕ που κρατά στα χέρια ένα μεγάλο και σημαντικό μερίδιο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και στερεί τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους Δήμους και τις Περιφέρειες από αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούν στο πλαίσιο της συνταγματικής τους αποστολής, είναι φαινόμενο συνυφασμένο με το παρακμιακό συγκεντρωτικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας και υπηρετεί ακριβώς  τον πελατειακό κρατισμό που ζει και βασιλεύει  συνάμα με την αποστροφή προς την αποκέντρωση της εξουσίας και την πολυεπίπεδη δημοκρατική νομιμοποίησή της. Ούτε λόγος φυσικά για το απολύτως αντισυνταγματικό φαινόμενο της άσκησης της διοίκησης τοπικών υποθέσεων από κρατικούς φορείς και όχι από τους ΟΤΑ με την επέκταση των χερσαίων ζωνών λιμένα όπου λάχει. Το ότι αυτή η κατάσταση βόλευε το τοπικό πολιτικό και ξέφρενα πελατειακό σύστημα ούτε λόγος αλλά επιτέλους η Αλλαγή πρέπει να ξεκινά από το ξεβόλεμα.
Η περίπτωση του ΟΛΝΕ είναι χαρακτηριστική. Εκσυγχρονισμένο κατάλοιπο των παλαιών λιμενικών ταμείων για τα οποία ο πολυετής αγώνας της τοπικής αυτοδιοίκησης να περάσουν στην αρμοδιότητά της σκόνταφτε και σκοντάφτει στο  πελατειακό κρατισμό.
Αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει για να αναπνεύσει η χώρα, να αναπνεύσει κυρίως η περιφέρεια και να έρθει η εξουσία πλησιέστερα και στον έλεγχο του πολίτη. Σε ότι αφορά την Εύβοια, η κατάργηση του ΟΝΛΕ έχει στρατηγική σημασία για την προοδευτική και δημοκρατική ανασυγκρότηση της δημόσιας σφαίρας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Εύβοιας οφείλουν να σχεδιάσουν και να απαιτήσουν την κατάργηση του ΟΛΝΕ και το πέρασμα των λιμενικών υποδομών στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης.
Η ανάπτυξη της Εύβοιας πρέπει να είναι αποστολή της ευβοϊκής τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή πρέπει να ανήκει σε όργανα που εκλέγονται και λογοδοτούν στους πολίτες. Ασφαλώς η διοίκηση πρέπει να ασκείται με κανόνες αποτελεσματικού management και από τους κατάλληλους συνεργάτες αλλά η αρμοδιότητα σχεδιασμού και ελέγχου πρέπει να ανήκει στην Αυτοδιοίκηση.
Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα ταιριάζει στο συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος που βρίσκεται μακριά από τον πολιτικό έλεγχο της κοινωνίας. Είναι το παλιό και αναποτελεσματικό κράτος της χρεοκοπημένης Ελλάδας.
Αυτό που προτείνουμε ταιριάζει στη πολυεπίπεδη Δημοκρατική Πολιτεία όπου το Κράτος έχει επιτελικό ρόλο και η εξουσία περνά στις Περιφέρειες και τους Δήμους, ασκείται κοντά στους πολίτες και με τη συμμετοχή τους. Είναι το καινούργιο και καινοτόμο  δημοκρατικό κράτος της Ελλάδας που πρέπει να φτιάξουμε.


Σχόλια