Ανοίγει ορίζοντες η επιδιωκόμενη ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους της Κερασιάς (Βόρεια Εύβοια) στα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO




H υποψηφιότητα για ένταξη στο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» την οποία επιμελείται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά με συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως με συμμετοχή των τοπικών φορέων. Η επιτυχής ένταξη στο Πρόγραμμα και η συμπερίληψη του προτεινόμενου Γεωπάρκου της Κερασιάς στην Βόρεια Εύβοια στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO συμβάλλει, πέρα από την παγκόσμια ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους της Κερασιάς και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής διότι θα γίνει πόλος παγκόσμιας εμβέλειας τόσο στο γενικό τουρισμό όσο και στην προσέλκυση ειδικών κατηγοριών επισκεπτών με υψηλή οικονομική εμβέλεια. Σε κάθε περίπτωση είναι μία πολύ ελπιδοφόρα προοπτική τεράστιας σημασίας για την Εύβοια.
Σχετικά δημοσιεύματα που δανειζόμαστε από το EVIAPORTAL είναι άκρως κατατοπιστικά. Πρόκειται για δήλωση του Γιάννη Μανώλη, συνεργάτη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και του Μιλτιάδη Χέλμη, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας.


Ατμομηχανή ήπιας ανάπτυξης η δημιουργία Γεωπάρκου UNESCO στη Βόρεια Εύβοια
Aναδημοσίευση από EVIAPORTAL

Ο κ. Γιάννης Μανώλης  Programme Manager
 της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

"Η ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους της Κερασιάς στα Γεωπάρκα UNESCO θα φέρει παγκόσμια αναγνώριση
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας - με απώτερο στόχο την ένταξη της περιοχής με επίκεντρο την Κερασιά στο Πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» - αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση, στην οποία πρέπει να ενσκήψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η τοπική κοινωνία.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από την αναγνώριση θα είναι πολλά: αφενός, θα προκύψει ορθολογικός τρόπος διαχείρισης της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Εύβοιας και, αφετέρου, θα ενισχυθεί σημαντικά η ταυτότητα της περιοχής.
Το Πρόγραμμα της UNESCO για τις Γεωπιστήμες και τα Γεωπάρκα είναι ένα νέο πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2015, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι. Το νέο Πρόγραμμα καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν πλούσια γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά.
Η χώρα μας διαθέτει πέντε περιοχές ενταγμένες στο Πρόγραμμα της UNESCO για τις Γεωπιστήμες και τα Γεωπάρκα: α) το νησί της Λέσβου β) την περιοχή του Ψηλορείτη γ) την περιοχή του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου δ) το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραικού και ε) την περιοχή της Σητείας. Η πλούσια γεωλογική και φυσική κληρονομιά βέβαια, μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε στο άμεσο μέλλον πολλές περισσότερες περιοχές. 
Ο γεωλογικός και φυσικός πλούτος της Βόρειας Εύβοιας -σε συνδυασμό με τα μοναδικά ευρήματα που έχει φέρει στην επιφάνεια η παλαιοντολογική σκαπάνη υπό τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Γεώργιο Θεοδώρου- αποτελούν εγγύηση ότι με μια συντονισμένη προσπάθεια η συγκεκριμένη περιοχή θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, απολαμβάνοντας παγκόσμια αναγνώριση.    
Φορείς και τοπική κοινωνία πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια, καθώς τα οφέλη όπως είπαμε είναι πολλά: από τη μία πλευρά, η ορθολογική διαχείριση των ευρημάτων και του φυσικού πλούτου θα επιτρέψει την προστασία τους, ενώ από την άλλη η ανάδειξη τους θα μετατρέψει τη Βόρεια Εύβοια σε τουριστικό προορισμό αριστείας, προσελκύοντας ποιοτικούς επισκέπτες από όλα τα μέρη του πλανήτη όλους τους μήνες του χρόνου.
Ταυτόχρονα, η ανάδειξη ή/και δημιουργία μονοπατιών που θα συνδέσουν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος μεταξύ τους και η προώθηση των τοπικών προϊόντων (βότανα, αγροτικά, κτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής), μπορούν να δημιουργήσουν πολλές βιώσιμες θέσεις εργασίας, επιτρέποντας στους νέους ανθρώπους να μείνουν και να εργαστούν στην περιοχή τους.    
Οφείλουμε λοιπόν όλοι να εργαστούμε συντονισμένα και μεθοδικά, ώστε η ιδέα δημιουργίας Γεωπάρκου UNESCO στην Εύβοια να γίνει σύντομα πράξη."


Κίνηση μείζονος σημασίας η δημιουργία γεωπάρκου στην Κερασιά για την Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας
Aναδημοσίευση από EVIAPORTAL

Μιλτιάδης Χέλμης,
Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας

«Η Εύβοια, μια λωρίδα γης ανάμεσα σε δύο θάλασσες είναι ίσως ένα από τα χαρισματικότερα νησιά της χώρας μας. Διαβάζοντας στην κεντρική σελίδα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων την είδηση που αφορά, στην χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, της μελέτης ένταξης του Απολιθωμένου Δάσους της Κερασιάς, στα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, νοιώσαμε επιτέλους, ότι οι προσπάθειες ανάδειξης των κρυμμένων θησαυρών της Εύβοιας, που δεν είναι λίγοι, γίνονται πραγματικότητα.
Με χαρά και ενθουσιασμό, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία, τόσο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας όσο και του Δημάρχου του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, αλλά και όλων των φορέων, για την συνεργασία τους. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως κίνηση μείζονος σημασίας για το νομό και τη χώρα, διότι εμπεριέχει Πολιτιστικό, Εκπαιδευτικό, Επιμορφωτικό, Επιστημονικό, Επιχειρηματικό, Οικονομικό, Επαγγελματικό και Τουριστικό ενδιαφέρον. Θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και προβολής της ευρύτερης περιοχής, ευκαιρίες επενδυτικού περιεχομένου και κυρίως θα αποτελέσει το κυριότερο και σημαντικότερο σημείο ενδιαφέροντος του νησιού.
Αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο, προς όλους τους συντελεστές. Ευχόμαστε αυτή η προσπαθεί να μην είναι η μόνη, αλλά να συνεχιστεί και σε άλλους Δήμους του Νομού μας, μιας και η Εύβοια κρύβει στα σπλάχνα της και άλλους πολύτιμους θησαυρούς.

Η Ένωση Ξενοδόχων Εύβοιας, συμπαρίσταται στη προσπάθεια και δηλώνει έτοιμη να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί, προς την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος».

Σχόλια