Με χρηματοδότηση η β΄φάση του Αποχετευτικού αστικών λυμάτων στη Δ.Ε. Ληλαντίων και η αναβάθμιση του Κέντρου Λυμάτων Χαλκίδας. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα σημαντικό έργο της ΔΕΥΑ Χαλκίδας.

Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό έργο υποδομής για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων εντάχθηκε στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020. Πρόκειται για το έργο: « Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων Δ.Κ. Βασιλικού, Αγίου Νικολάου και Ν.Λαμψάκου του Δήμου Χαλκιδέων)» το οποίο θα εκτελέσει ως τελικός δικαιούχος η ΔΕΥΑ Χαλκίδας και είναι προϋπολογισμού 9.248.635,63 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο εκχωρημένο στην Περιφέρεια σκέλος του Προγράμματος και η ένταξη υπογράφηκε την 1η Αυγούστου 2017 από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Είχε προηγηθεί η αξιολόγηση της πρότασης που προώθησε η ΔΕΥΑ Χαλκίδας, είχε εισηγηθεί θετικά ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενώ η ΔΕΥΑ είχε υποβάλλει σε τελική μορφή επιμελημένο τεχνικό δελτίο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μετά την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το έργο αυτό όμως έχει παρελθόν καθώς είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 με κωδικό έργου 376987 και εκτελέστηκε ως προς το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αποχέτευσης στο Βασιλικό, δαπάνης περίπου 6.000.000 και πέρασε γέφυρα στο εκχωρημένο στην Περιφέρεια Πρόγραμμα του τρέχοντος ΕΣΠΑ με κωδικό έργου  5003524.

Το έργο αφορά την αποχέτευση των αστικών λυμάτων των οικισμών Βασιλικού( υπόλοιπο), Αγίου Νικολάου και Νέας Λαμψάκου, και περιλαμβάνει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στους οικισμούς αυτούς καθώς και εργασίες αρχαιολόγου και αναβάθμιση του Κέντρου Λυμάτων Χαλκίδας. Επίσης περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Χαλκίδας.

Πρόκειται για ένα κομβικό έργο υποδομής που επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης αστικών λυμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων, προστατεύει το υδατικό ορίζοντα σε μία νευραλγική περιοχή για την ανάπτυξη στον πρωτογενή αλλά και στον τουριστικό τομέα ενώ συμβάλλει στον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης αναβαθμίζοντας το παράκτιο περιβάλλον. Επίσης λύνει άμεσα, επείγοντα αλλά και χρονίζοντα προβλήματα βελτίωσης του Βιολογικού της Χαλκίδας που επί πολλά χρόνια δεν είχε τύχει ιδιαίτερης φροντίδας για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Με την ένταξη του έργου δικαιώνονται οι επίπονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής της Χαλκίδας, της ηγεσίας της ΔΕΥΑ Χαλκίδας αλλά και η επίμονη και επιμελής εργασία των τεχνικών στελεχών της Επιχείρησης. Τώρα η επιμονή στρέφεται στην τάχιστη δρομολόγηση του έργου έτσι ώστε να δοθεί εγκαίρως σε χρήση. Πάντως απώτερος χρόνος ολοκλήρωσης σύμφωνα με την απόφαση ένταξης είναι η 31.12.2020.

Η αναλυτική κατανομή των πιστώσεων ανά υπό έργο είναι:
1
Μελέτη έργων συλλογής λυμάτων οικισμών Αγ.Νικολάου και Ν.Λαμψάκου του Δήμου Χαλκιδέων

41.046 €
2
Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμού Βασιλικού

327.278 €
3
Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών Αγ. Νικολάου και Ν. Λαμψάκου, ολοκλήρωση κεντρικού και τοπικού ΑΑ και κατασκευή Α/Σ Α2’ και Α4

5.200.000 €
4
Συνδέσεις με ΔΕΗ

51.060 €
5
Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες

174.713 €
6
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

2.450.000 €
7
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΡΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

394.431 €

Σχόλια