Αμπελοκαλλιέργεια και οινοποιία: Ένας παραγωγικός κλάδος με καινοτόμες ευβοϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Πίσω από την πρώτη εικόνα της Εύβοιας της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, της Εύβοιας που βλέπει την άλλοτε δυναμική πρωτογενή παραγωγή να εγκαταλείπεται στην τύχη της, στην μοναξιά των παραγωγών στις αγορές της Αθήνας χωρίς υποστήριξη και συλλογική οργάνωση, υπάρχει η Εύβοια που προσπαθεί να καινοτομήσει, να παράγει και να πρωτοπορεί. Μικρές σε μέγεθος αλλά ισχυρές σε προοπτική εξαγωγικές προσπάθειες που βασίζονται στην ποιότητα, την προσωπικότητα των προϊόντων και την έξυπνη διαχείριση.

Ένας από τους τομείς που ξεχωρίζουν είναι η οινοποιία. Ο κλάδος της οινοποιίας είναι παραδοσιακά δεμένος με την Εύβοια ιδίως στο Ληλάντιο Πεδίο αλλά και στην Βόρεια Εύβοια. Τόσο οι καινοτόμα ιδέα του Γιώργου Μητροπέτρου με την Filevia, να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν ενώνοντας το κρασί με την αρώνεια και παράγοντας τον Αρώοινο που αρχίζει και κατακτά φίλους, όσο και οι πιο κλασικές μικρών παραγωγών που τολμούν να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή, να οργανωθούν και να ανοίξουν τα φτερά για την αγορά την εγχώρια και την διεθνή. Δύο παραδείγματα που αυτή την εβδομάδα είδαμε από κοντά είναι Το Οινοποιείο Κουτσογεωργάκη στα Καμάρια της Ιστιαίας και η Οινοποιία Μιτζιφίρη στα Δύο Δένδρα στη Χαλκίδα.

Οι αμπελώνες της οικογένειας Κουτσογεωργάκη στα Καμάρια της Ιστιαίας παράγουν τρείς διακεκριμένες ετικέτες, την Ελλοπία, τις Καμάρες και τον Βραδιανό. Στο μικρό Οινοποιείο του κτήματος ολοκληρώνεται η διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης και εν συνεχεία το 95% της παραγωγής εξάγεται στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, στην Αμερική και την Ρωσία. Το Κτήμα είναι ταυτόχρονα μία μονάδα αγροτουρισμού όπου παραδίδονται μαθήματα ιππασίας για τα παιδιά και οργανώνονται βόλτες με τα άλογα σε καταπληκτικές διαδρομές γύρω από το κτήμα. 

Διαφορετική είναι η ιστορία της οικογένειας Μιτζιφίρη στις παρυφές του Ληλαντίου Πεδίου στα Δύο Δένδρα. Εδώ και δέκα πέντε χρόνια το Κτήμα Μιτζιφίρη πρωτοπορεί στην βιολογική καλλιέργεια των πατρογονικών αμπελώνων με επιμονή αλλά και χαρακτηριστική αφοσίωση. Είναι έκδηλη η αγάπη για το αμπέλι, το σταφύλι και το κρασί. Στο πλήρως εξοπλισμένο με την καλύτερη τεχνολογία οινοποιείο παράγονται τρεις βασικές ετικέτες βιολογικού κρασιού: Ο Σειρινός Λευκός, ο Σειρινός Ερυθρός και ο Φιλόμελος. Η παραγωγή διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά αλλά και ένα μέρος εξάγεται στο εξωτερικό κυρίως Γερμανία και Ολλανδία. Η μονάδα βρίσκεται δίπλα στην πόλη και είναι εύκολα προσβάσιμη και επισκέψιμη ενώ η διάθεση φιλοξενίας, ενημέρωσης και μύησης στα μυστικά της βιολογικής αμπελουργίας είναι πρωτόγνωρη. Επιβεβαιώνοντας ότι η αμπελουργία και το κρασί δεν ευδοκιμεί εάν δεν έχει την αγάπη των παραγωγών. Όταν μάλιστα έχουν ανοικτό μυαλό και δημιουργικότητα τότε τα αποτελέσματα είναι παραδειγματικά.


Αυτές είναι δύο μόνο από τις αρκετές δημιουργικές προσπάθειες των Ευβοέων Αμπελουργών. Προώθηση, προβολή, υποστήριξη και ανάδειξη χρειάζονται για να συνεχίσουν να παράγουν ενισχύοντας την τοπική οικονομία και προβάλλοντας την Εύβοια. 

Σχόλια