Οδηγίες για τις Δηλώσεις Κτηματογράφησης

 Ξεκινά τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΧΑ Α.Ε (766/5/12-12-2017) με την οποία καλούνται όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων   των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων Αφρατίου, Βαθέος, Καλοχωρίου – Παντειχίου, Νέας Αρτάκης, Νέας Λαμψάκου, Παραλίας Αυλίδος, Φάρου και Φύλλων του  Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr
  Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις                8-1-2018 και λήγει στις 9-04-2018 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 9-7-2018 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Έντυπα δήλωσης
Δ1 - Έντυπο Δήλωσης του Ν. 2308/1995. Το έντυπο Δ1 χρησιμοποιείται από όλους τους πολίτες (πλην των νομικών προσώπων) για τις περιοχές που κτηματογραφούνται από το 2014 και μετά.
Δ2 - Έντυπο Δήλωσης του Ν. 2308/1995. Το έντυπο Δ2 χρησιμοποιείται από τα νομικά πρόσωπα για τις νέες περιοχές που κτηματογραφούνται από το 2014 και μετά, καθώς και από όλους τους πολίτες και τα νομικά πρόσωπα για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν το 2008 (π.χ. ΟΤΑ Αθήνας).

Τρόποι υποβολής δήλωσης
Μπορείτε να υποβάλετε τη δήλωση ιδιοκτησίας σας με δύο τρόπους:
​​​​​Πηγαίνοντας ο ίδιος ή κάποιο τρίτο πρόσωπο στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.  Στην περίπτωση που τρίτος απλώς καταθέτει τη δήλωση αντί για εσάς απαιτείται απλή εξουσιοδότηση (χωρίς θεώρηση του γνησίου της υπογραφής). Στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει τη δήλωση αντί για εσάς απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Η δήλωση σε τρία βήματα:
Προσκόμιση δήλωσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης - Αυτόματος υπολογισμός τέλους κτηματογράφησης - Έκδοση Εντύπου «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» (20ψηφιος κωδικός πληρωμής + ποσό πληρωμής)
ΝΕΟ! Από τις 4/7/2016 λειτουργεί η εφαρμογή «Έκδοση νέου εντύπου οφειλής» μέσα από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της ΕΚΧΑ Α.Ε. για όσους δεν έχουν καταβάλει το πάγιο τέλος κτηματογράφησης για τα έντυπα που εκδόθηκαν έως και την 1/7/2016.  Στην περίπτωση αυτή, ο 20ψήφιος κωδικός πρέπει να αντικατασταθεί με νέο 20ψήφιο είτε μέσω του Γραφείου Κτηματογράφησης είτε μέσω της εφαρμογής και το αντίστοιχο ποσό να καταβληθεί μετά τις 4/7/2016.
Εάν επιλέξετε να εκδώσετε το «νέο έντυπο οφειλής» από την εφαρμογή θα χρειαστείτε τους κωδικούς ασφαλείας του taxisnet, καθώς και τον «κωδικό δήλωσης» και «κωδικό πληρωμής 401», όπως αυτοί εμφανίζονται στο προηγούμενο «έντυπο υπολογισμού τέλους».
   
Πληρωμή τέλους στις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Προσκόμιση του πρωτότυπου παραστατικού πληρωμής στο Γραφείο Κτηματογράφησης - Παραλαβή του  «ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ  ΔΗΛΩΣΗΣ» - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
ΝΕΟ! Η ΕΚΧΑ Α.Ε. παρέχει πλέον, μέσω της ιστοσελίδας της, την δυνατότητα εκτύπωσης του «ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ» και από τον Η/Υ σας μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - Κτηματογράφηση - Εκτύπωση Αποδεικτικού Υποβολής Δήλωσης» με την καταχώρηση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet
Στο συμπληρωμένο έντυπο της δήλωσης θα επισυνάψετε:
α) απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια)
β) απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Θα χρειαστεί επίσης να επιδείξετε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κλπ.).
Ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής.
Εάν επιλέξτε να υποβάλετε τη δήλωσή σας ηλεκτρονικά, βασική προϋπόθεση είναι να έχετε ένα λογαριασμό e-mail. Προσοχή: η ηλεκτρονική δήλωση είναι σε έντυπο Δ2 το οποίο συμπληρώνουν και φυσικά και νομικά πρόσωπα μόνο για τα πεδία που τους αφορούν.

Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα είτε θα τα σαρώσετε και θα τα στείλετε ηλεκτρονικά ή θα τα αποστείλετε ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισυνάψετε υποχρεωτικά:
α)  απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
β) απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λ.π.).
Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής visa και master card                                

Πληρωμή τέλους κτηματογράφησης
Με σκοπό την οικονομική διευκόλυνση των πολιτών η Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε., από τις αρχές του 2017, παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης σε άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας, στις Τράπεζες ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EFG EUROBANK, ενώ από τις 9-6-2017 προστίθεται στις παραπάνω τράπεζες και η ATTICA BANK.
Η καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης διενεργείται με την προσκόμιση του προ-εκτυπωμένου εντύπου "Προσωρινής Καταχώρισης Δήλωσης & Υπολογισμού πάγιου τέλους".*
Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί έντυπο «Προσωρινής Καταχώρισης Δήλωσης & Υπολογισμού πάγιου τέλους» πριν τις 1/7/2016, ο 20ψήφιος κωδικός που αναγράφεται στο έντυπο πρέπει να αντικατασταθεί με νέο 20ψήφιο, είτε μέσω του Γραφείου Κτηματογράφησης, είτε μέσω της εφαρμογής «Έκδοση νέου εντύπου οφειλής» («Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» - ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr) και να καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.
Πληρωμή τέλους κτηματογράφησης στην Ηλεκτρονική Υποβολή Δήλωσης: Aν επιλέξετε να υποβάλετε τη δήλωσή σας ηλεκτρονικά, η πληρωμή του τέλους είναι δυνατή μόνο με πιστωτική κάρτα (mastercard ή visa ή american express) ή χρεωστική ή προπληρωμένη μέσω της εφάρμογης.

Διορθώσεις μετά την υποβολή της δήλωσης – Έντυπα Αιτήσεων
1. Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης
Εφόσον επιθυμείτε τη διόρθωση στοιχείων της δήλωσής σας μπορείτε να υποβάλετε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή να αποστείλετε με συστημένη επιστολή Αίτηση Διόρθωσης Στοιχείων Δήλωσης, στην οποία θα επισυνάψετε έντυπο δήλωσης με συμπληρωμένα μόνο τα πεδία που πρέπει να διορθωθούν.

2. Διόρθωση στοιχείων επικοινωνίας
Σε περίπτωση αλλαγής των στοιχείων επικοινωνίας που έχετε δηλώσει, θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης υποβάλλοντας Αίτηση Γνωστοποίησης Αλλαγής Στοιχείων Επικοινωνίας. Στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχετε δηλώσει θα λαμβάνετε όλη τη σχετική αλληλογραφία κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης όπως π.χ. τα αποσπάσματα κτηματολογικών στοιχείων, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας θα χρειαστούν στην περίπτωση τυχόν διευκρινίσεων.
3. Εκκρεμότητα στο φάκελο της δήλωσης ή μη μεταγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο συμβόλαιο
Εάν υποβάλατε δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο για ακίνητο που δεν είχατε μεταγράψει στο Υποθηκοφυλακείο, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταγραφής, μπορείτε να υποβάλετε Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, στην οποία θα επισυνάψετε το πιστοποιητικό μεταγραφής. Σημειώνεται ότι η μεταγραφή των συμβολαίων στο Υποθηκοφυλακείο είναι υποχρεωτική, δηλαδή μόνο το συμβόλαιο χωρίς τη μεταγραφή του δεν οδηγεί στην απόκτηση του δικαιώματος που περιγράφεται σ΄αυτό.

Μεταβιβάσεις κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και μέχρι την έναρξη της ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων,  κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. από κληρονομιά) πρέπει να υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο. Η δήλωση αυτή δεν είναι εκπρόθεσμη, αλλά προβλέπεται από το νόμο με σκοπό την ενημέρωση της κτηματολογικής βάσης κατά το μεταβατικό στάδιο της κτηματογράφησης. Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνεται το έντυπο Δ2 και η δήλωση υποβάλλεται στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης εντός ενός μηνός  από τη μέρα που αποκτήθηκε το δικαίωμα,δηλαδή από τη μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο. 
Επισημαίνεται ότι στο διάστημα μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων οι συμβολαιογράφοι συντάσσουν τα συμβόλαια κανονικά χωρίς να επισυνάπτουν σ΄αυτά οποιοδήποτε πιστοποιητικό και οι Υποθηκοφύλακες μεταγράφουν τα συμβόλαια όπως και πριν χωρίς να ελέγχουν εάν ο πωλητής έχει υποβάλει δήλωση ή όχι. Ο συμβολαιογράφος οφείλει να υπενθυμίσει την υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου θα χρειαστείτε για οποιοδήποτε συμβόλαιο ή δικαστική ενέργεια που αφορά στο ακίνητό σας μετά την ανάρτηση.

Επεξεργασία δηλώσεων
Μετά το στάδιο συλλογής των δηλώσεων η κτηματογράφηση συνεχίζεται με την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων. Η β΄φάση κτηματογράφησης καταλήγει στην κατάρτιση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων. Οι πίνακες αναρτώνται στα Γραφεία Κτηματογράφησης ενώ παράλληλα, αποστέλλονται ταχυδρομικά Αποσπάσματα των εγγραφών σε όσους έχουν δηλώσει δικαιώματα. Επίσης με την έναρξη της Ανάρτησης, κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.
Η διαδικασία της Ανάρτησης δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγξουν το περιεχόμενο των εγγραφών που έχουν γίνει και να καταθέσουν ενστάσεις για τυχόν λάθη ή παραλείψεις. 
Στο διάστημα μέχρι την Ανάρτηση είναι πιθανόν να χρειαστεί να απευθυνθείτε στα Γραφεία Κτηματογράφησης για μία σειρά θεμάτων, όπως εκπρόθεσμες δηλώσεις, δηλώσεις νέων δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν μετά την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, αιτήσεις για την διόρθωση στοιχείων σε δηλώσεις που υποβλήθηκαν και άλλες εκκρεμότητες.

Για αυτές τις υποθέσεις, μέχρι να γίνει η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων πρέπει να απευθύνεστε στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης και με απλές διαδικασίες, ανάλογα με την περίπτωση, μπορείτε να διεκπεραιώσετε τις υποθέσεις σας.

Σχόλια