Παράκαμψη Χαλκίδας: Κλειδώνει η χρηματοδότηση, έρχεται η δημοπράτηση


Πηγή: www.ypodomes.com

Το αμέσως επόμενο διάστημα κλειδώνει η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για το μεγάλο οδικό έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας. Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com είναι θέμα χρόνου και αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο που θα αλλάξει τις οδικές μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

Μέσα στο 2018 αναμένεται και να διεξαχθεί ο διαγωνισμός αλλά και να υπάρξει ανάδοχος με τα έργα το πιθανότερο να ξεκινήσουν προς το τέλος της επόμενης χρονιάς και να ολοκληρώνονται 3 χρόνια μετά. Το έργο έχει μεγάλη αξία για την Εύβοια και την πόλη της Χαλκίδας, περιοχές χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις εδώ και πολλά χρόνια. Για το έργο της «Παράκαμψης Χαλκίδας, μήκους 21χλμ. έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και οι απαραίτητες για την κατασκευή και λειτουργία του μελέτες. Το συνολικό κόστος σύμφωνα με το έγγραφο εκτιμάται σε 230εκατ.ευρώ +30εκατ.ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Ως έργο χωρίζεται σε 2 φάσεις: Η πρώτη φάση είναι το τμήμα Νέα Λάμψακος-Ψαχνά και η δεύτερη φάση το Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου-Νέα Λάμψακος. Το πρώτο τμήμα μήκους 16χλμ αυτοκινητόδρομου, θα επιτρέπει ταχύτητες μέχρι 100χλμ/ώρα, τη σήραγγα Βαθροβουνίου 500μ, 5 ανισόπεδους κόμβους, και συνοδά έργα (δευτερεύουσες οδοί, παράπλευρες οδοί, ανισόπεδους και ισόπεδους κόμβους για δευτερεύοντα έργα). Αυτό το τμήμα έχει κόστος 170εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και οι απαλλοτριώσεις εκτιμώνται σε 30εκατ.ευρώ. To δεύτερο τμήμα (Γέφυρα Ευρίπου-Νέα Λάμψακος) μήκους 4χλμ και ταχύτητα έως 70χλμ/ώρα το κόστος εκτιμάται σε 60εκατ.ευρώ.

Η χρηματοδότηση του γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί από την ΕΤΕπ με τις διαπραγματεύσεις να είναι ιδιαίτερα προχωρημένες. Η ΕΤΕπ θα λάβει βάσει της ΑΚΟ την απόφαση ή μη χρηματοδότησης του έργου, στην οποία σύμφωνα με το έγγραφο θα περιλαμβάνει: α)ανάλυση και προβλέψεις κυκλοφορίας, β)χρηματοοικονομική ανάλυση, γ)κοινωνικοοικονομική ανάλυση, δ)ανάλυση εαυισθησίας κινδύνου, ε)επιπτώσεις στην απασχόληση.

Η Παράκαμψη Χαλκίδας αποσκοπεί στη βελτίωση της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και αναμένεται, πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης, την τουριστική ανάπτυξη, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση των υφιστάμενων οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των τοπικών αρχών αλλά κυρίως των πολιτών της Χαλκίδας και της Εύβοιας τα τελευταία είκοσι χρόνια και αφορά στην κατασκευή οδικής αρτηρίας που ξεκινάει πριν τον κόμβο της Νέας Λαμψάκου, στη σημερινή χάραξη του δρόμου Χαλκίδα-Αλιβέρι-Λέπουρα και παρακάμπτοντας ανατολικά την πόλη της Χαλκίδας, σε νέα χάραξη, καταλήγει στα Ψαχνά, όπου συναντά τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Εύβοιας (Χαλκίδα – Ιστιαία – Λουτρά Αιδηψού).

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται σημαντικότατο αφου αναμένεται: α) να μειώσει σημαντικά τον χρόνο πρόσβασης προς την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, με προφανή οφέλη τόσο για την υπερτοπική οικονομία όσο και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, β) να αποφορτίσει ολόκληρες περιοχές από τον κυκλοφοριακό φόρτο και την διέλευση βαρέων οχημάτων εντός των οικιστικών τους ιστών, γ) να καταστήσει λειτουργικό τον αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου-Χαλκίδας, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη υποδομή για τη διάχυση της κυκλοφορίας προς και από τον ΠΑΘΕ, δ) να δώσει τέλος στην διχοτόμηση συνοικιών της Χαλκίδας και της Νέας Αρτάκης και ε) να μειώσει το κυκλοφοριακό φόρτο και άρα τον δείκτη επικινδυνότητας του σημερινού δρόμου Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης, που δυστυχώς μετρά δεκάδες νεκρούς την τελευταία δεκαετία.


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σχόλια